Tandpine – det skal du vide, når smerten rammer!

Tandlæge

Tandpine er et ret bredt begreb, som mange af os danskere bruger, når vi på en eller anden vis har ondt i tænderne.

Det er desværre ikke mange, som reelt set ved, hvad tandpine kan indebære og måske vigtigere, hvad man reelt set gør, hvis tandpine rammer.

Derfor kan du her læse videre og komme tæt på at have al den viden, som du skal have. Så kan du være mere forstående næste gang smerten opstår!

Hvor kommer tandpine lige fra?

Tandpine, som tidligere nævnt, er et bredt begreb. Det er lidt som at sige, at du har ondt i maven – det er et symptom på en masse forskellige ting, men ikke en diagnose, som din læge kan give dig.

Der er dog, ligesom med ondt i maven, forskellige grunde til, at smerterne kan opstå.

Huller i tænderne er en af de helt store faktorer, som spiller ind. Det er fordi, at huller i tænderne lader nerveenderne i tænderne være mere udsatte. Derved kan et jag af kuld lige pludselig gøre rigtigt ondt.

Tandrodsbetændelse opstår, når bakterier når hele vejen ind til tandens nerve, og her vil nerven så dø. Hvis dette sker, så gør det rigtigt ondt, og det er en af de kraftigere tandpiner. I modsætning til denne finder vi tandkødsbetændelse, hvor tandkødet bliver betændt af bakterier. Dette kan også resultere i smerter, men slet ikke på samme skala.

En tandbyld er en generel samling af betændelse, som opstår, når bakterier hober sig op. Når bylden bliver større, øges trykket, og dette kan også gøre ondt.

Hvad kan du så gøre mod tandpine?

Det korte svar er desværre ”ikke særligt meget”.

Tandpine er, i modsætning til ondt i maven, sjældent noget, som bare kommer og så går igen. Det, som du kan læse i tidligere afsnit, er, at tandpine kommer på baggrund af andre problemer.

Bliver disse problemer ikke udbedret, så vil det med stor sandsynlighed kun blive værre, og det gør ikke just hverdagen nemmere.

Er smerterne helt uoverkommelige, så skal du selvfølgelig tage noget smertestillende, så du faktisk kan gå rundt og stadig nå igennem dagen. Til gengæld er det vigtigste, som du kan gøre meget simpelt – gå til tandlægen!

Tandlægen kan tage sig af din tandpine

Når du kommer til tandlægen med smerter, så er det vigtigt, at du her kan være ærlig og er tilpas med at fortælle om smerterne.

Det er nemlig tandlægen, der reelt set kan bestemme, hvad der er galt, og hvad der skal gøres ved dine smerter. En god tandlæge, som du kan tage til og en klinik, hvor du føler dig velkommen, er altså guld værd, når det kommer til denne slags smerter.

Lige her må du ikke lade være med at gå til tandlægen uanset hvad. Skulle tandpinen blive slemmere, uden at du har snakket med din tandlæge, så er det et tegn på at flere indgreb kræves. Det er ikke rart og kan også ende med at blive dyrt!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *