Lamper og pærernes lys er et undervurderet element

Lamper

I et historisk perspektiv har lyset været en af de vigtigste elementer i verden, før man fik adgang til lamper og pærer. For flere millioner af år siden i stenalderen var man afhængig af lyset for at kunne jage bytte, samle bær og finde ly for nattens udfordringer. Så snart solen gik ned var ens mulighed for at finde føde væk, og man var nødsaget til at vente på at morgendagen oprindede på ny, for at kunne brødføde sig selv og sin familie på ny. For omkring 150 år siden revolutionerede Thomas Edison verden med sin opfindelse af glødepæren, som gjorde det muligt at få lys igennem elektricitet, så man ikke var afhængig af ild mere. Siden dengang har vi taget lyset for givet, og undervurderet hvor stor en rolle det spiller i dagligdagen.

Lyset er nu bare noget ”der er der”, som man ikke tænker yderligere over, men en verden uden det elektriske lys ville se meget anderledes ud, da det elektriske lys f.eks. er en nødvendighed for al trafik, om det så er biler, eller fly benytter man lyset til at navigere.

Forskellige typer af lamper og pærer

Når man står og skal til at købe nye lamper er noget af det vigtigste at tage i mente, hvilke pærer man skal benytte i sine lamper. Siden Thomas Edison opfandt dem har glødepærer været en af de foretrukne måder at forsyne sit hus med lys, pæren er dog siden 2012 blevet udfaset da den ikke kunne konkurrere med de nye typer pærer på markedet. Særligt sparepærerne har overtaget en stor markedsandel fra glødepærerne til et punkt hvor glædepærerne slet ikke eksisterer mere. Sparepærerne har langt bedre energieffektivitet end glødepærerne og er derfor det bedre alternativ. Udover sparepærerne findes der også hhv. halogenglødepærer og LED pærer.

Halogenpærerne bliver primært brugt ved køkkenbordet, badeværelset og lignende da de gengiver farven rigtig godt. LED pærerne er de mest energieffektive pærer vi kender i dag, og kan ses som en ”opgraderet” sparepære med højere lumen (lysstyrke), bedre farvegengivelse og langt bedre levetid. Derfor er LED pærerne ved at blive de mest almindelige i de danske hjem.

De negative effekter af for lidt lys

En af de værste effekter af for lidt lys er vinterdepression. Vinterdepressionen kommer som følge af vinterens indtog og dermed færre antal solskinstimer og mere mørke. Mørket har en negativ virkning på mange mennesker, og man kan opleve symptomer som mangel på energi, mere behov for at sove og nedtrykthed. Det er altså stort set de samme effekter som ved en normal depression, men er altså forsaget af vinteren, men kan både forebygges og behandles. Man kan forebygge det ved at rejse sydpå i en periode i vintermånederne, for at se solen igen, eller man kan vælge at benytte sig af lysterapi herhjemme for at få en følelse af at lyset er vendt tilbage til ens hverdag selvom man befinder sig i det mørke Danmark.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *