Hvad er forloren hare med bacon?

Forloren hare med bacon skåret i skiver

Det er et godt spørgsmål – hvorfor hedder det forloren hare? En forloren hare opskrift har aldrig set skyggen af en hare. Det er nærmere en form for farsbrød. Men hvorfor hedder det forloren hare? Retten stammer fra starten af 1900-tallet, hvor den er fundet i ”Frøken Jensens køkken”, som er en opskriftsbog fra dengang.

Forloren hare er en af flere såkaldte ”snyderetter”. Forloren betyder snyd, altså lidt omformuleret, at det er en snyde-hare. En opskrift på forloren hare har derfor intet med en hare at gøre. Det er desuden en god, gammeldags dansk ret med danske rødder.

Hvordan laver man forloren hare med bacon?

Denne populære ret er en slags farsbrød, som har en sammensætning mellem hakket kalvekød og hakket svinekød. Retten består typisk af ingredienser som svinefars, kalvefars, rasp, hønsefond, løg, fløde og så selvfølgelig salt og peber efter behov, så man opnår den smag, man gerne vil have. Lav en lækker sovs dertil, og server den med nogets surt – for eksempel syltede agurker, der frisker retten op,s å den ikke føles tung.

Der findes mange forskellige opskrifter på retten, så ingredienserne kan variere lidt fra opskrift til opskrift. Disse ingredienser er dog dem, som indgår i den klassiske, gode opskrift på forloren hare.

Ingredienserne til retten blandes godt sammen. Herefter putter du din ret i ovnen, hvor det er vigtigt, at den bliver godt gennemstegt, da den indeholder svin, som ikke bør indtages, hvis det ikke er gennemstegt.

Vær opmærksom på, at farsblandingen skal i køleskabet i en halv times tid for at sætte sig, inden den kommer i ovnen. Den skal i ovnen af to omgange. Til at starte med giver du den et kvarter til 20 minutter. Derefter skal du hælde væde ved, eksempelvis hønsefond og mælk, som du senere skal bruge til sovsen.  Herefter skal retten have omkring tre kvarter mere. Samlet set skal den have omkring en time i ovnen.

Forloren hare med bacon i stedet for røget spæk

I den oprindelige opskrift puttede man røget spæk ovenpå farsen. De fleste er dog i dag gået over til at lave retten med bacon ovenpå. De fleste kan også nikke genkende til, at bacon pifter mange retter op – ja, nogle mener sågar, at bacon burde være et anerkendt krydderi!

Bacon giver retten en lækker og sprød overflade, og så tilføjer den retten salt og den lækre, røget smag af bacon. Du tager blot nogle baconskiver, og fordeler dem henover farsblandingen. Det gør ikke noget, hvis baconstykkerne overlapper hinanden ind imellem.

Kan man fryse forloren hare med bacon ned?

Ja, retten kan sagtens fryses ned. Har du lavet en lidt for stor portion – eller måske en dobbeltportion, kan du med fordel fryse resten ned. Så har du nemlig et nemt måltid en anden dag, hvor tiden til madlavning måske ikke er så stor.

Vil du gerne spise resterne dagen efter, behøver du ikke at fryse resten af retten ned. Du kan sagtens nøjes med at sætte den i køleskabet. Her kan den holde sig god i 3-5 dage, alt efter temperaturen i dit køleskab.

Leave a Reply

Your email address will not be published.